مزیت BIM در ساخت و ساز

اسنفاده از BIM در ساخت و ساز توسط تیم مدیریت پروژه مزایای بسیاری دارد.

در این بخش به 11 مزیت استفاده از BIM پرداخته ایم :

تصورات غلطی در مورد نحوه عملکرد BIM در ساخت و ساز و فواید آن وجود دارد

یکی از این ابهامات و سردرگمی ها این واقعیت است که آیا BIM صرفا یک تکنولوژی و یا فناوری است و یا فقط به مدل های سه بعدی اشاره می کند؟

BIM روشی است که در تهیه و دستیابی به اطلاعات مربوط به پروژه مورد استفاده قرار میگیرد که به نتیجه آن مدل اطلاعات ساخت گفته می شود که از جزییات یک پروژه فیزیکی تهیه شده است.

تعریف مدل اطلاعات ساخت

BIM برای توسعه ساختمان و طراحی دیجیتال مورد استفاده قرار می گیرد و از آن برای ترسیم دیجیتالی هر نمونه از مراحل طراحی ، برنامه ریزی ، اجرای صحیح ساخت و ساز و ... استفاده می شود.

نرم افزارهایی مانند Revit ، Navisworks و ... ابزاری جهت پیاده سازی BIM در پروژه ها می باشند.

مزایای BIM چیست؟

BIM این امکان را برای تیم های سازنده و مشاوران صنعت ساختمان فراهم آورده است تا در حد امکان در وقت و هزینه ها صرفه جویی نموده و هرگونه اصطکاک ناشی از آن را محدود کند.

اگرچه BIM معمولا از مرحله پیش از ساخت پروژه آغاز می شود و در مرحله طراحی نیز ادامه دارد. نکته مهم آن است که اطلاعات دیجیتالی موجود پس از ساخت و اتمام پروژه نیز بسیار ملزوم و کاربردی می باشد.

BIM امکان توسعه مجازی پروژه را در مرحله مقدماتی فراهم نموده است و مشاهده پروژه تمام شده به صورت دیجیتالی باعث حذف بسیاری از مشکلات و جنبه های بیهوده و ... در روند ساخت و ساز می شود.

مزیت های قابل توجه از اجرای BIM در صنعت ساخت و ساز:

1- بهبود ارتباطات و کار گروهی :

چارچوب دیجیتالی BIM ارتباط گروهی با نقشه های کاغذی را حذف نموده و امکان ارتباط بدون Autodesk 360 BIM را فراهم می کند.

چارچوب BIM 360 باعث ارتباط بهتر تمامی مراتب پروژه بین تیم ها ، مدیریت برنامه ریزی پروژه و هم چنین درک بهتر و عمیق تر بین کلیه ذینفعان پروژه می شود.

با استفاده از ابر اطلاعاتی BIM 360 حرکت در داخل فضاهای پروژه مدل شده به صورت مجازی امکان پذیر شده است و هم چنین دسترسی به BIM 360 توسط اعضای تیم با استفاده از دستگاه تلفن همراه ممک می باشد که باعث تسهیل دسترسی به فایل پروژه در هر زمان و مکان شده است.

2-ارزیابی هزینه براساس مدل پروژه

مشکلات وقت گیر در ارتباط با ارزیابی هزینه در این پروسه با استفاده از Autodesk BIM 360 یا Revit امکان پذیر است زیرا این نرم افزارها به براورد قطعات ساخت و ساز عناصر و ارزش گذاری هرکدام و بررسی ریسک هرکدام از قطعات می پردازد.

3-نظارت بر تغییرات

هرپروژه در طول طراحی شامل چندین تغییر می شود که امکان نظارت بر این تغییرات و یا حتی بازگشت به طرح قبلی در صورت بروز خطا در BIM امکان پذیر  می باشد.

طراحی همزمان طرح به صورت دوبعدی و سه بعدی باعث صرفه جویی در زمان می شود و از طراحی مجدد طرح به صورت سه بعدی جلوگیری میگردد و عملکرد Autosave در نرم افزارهای BIM تضمینی بر قطعی بودن فایل پروژه و ذخیره تغییرات انجام شده به صورت خودکار می باشد و تقریبا خطر خرابی فایل ها و یا نابود شدن آن ها را تاحد خیلی بالایی کاهش می دهد.

4- تجسم پروژه در مرحله برنامه ریزی

ابزارهای BIM امکان تجسم پروژه را پیش از ساخت فراهم کرده اند.

تجسم سه بعدی پروژه و شبیه سازی آن پیش از ساخت باعث تسهیل تغییرات از شروع ساخت و ساز واقعی پروژه می شود و این کاهش تغییرات در زمان ساخت متعاقبا باعث کاهش هزینه ها می گردد.

5- شناسایی تداخلات و ارتباط بخش ها باهم

BIM امکان تشخیص تمامی درگیری های داخلی یا خارجی را نیز فراه می کند.

بطور مثال تداخلات سازه با تاسیسات ؛ معماری با سازه ، معماری با تاسیسات و ... را به طور کامل بررسی می کند و پیش از شروع ساخت با ارایه راه کارهای مناسب تمامی مشکلات و تداخلات حل خواهد شد و از ارایه تغییرات لحظه آخری جلوگیری می کند.

6- کاهش هزینه ها و ریسک ها

بهره مندی از BIM می تواند باعث پس انداز زیادی در پروژه شود. هماهنگی بهتر پیمانکاران باهم و انسجام اعضای یک تیم بیم می تواند موجب کاهش هزینه بیمه ، کاهش ریسک مناقصه و مطالبات می گردد. یک بررسی جامع از پروژه در مرحله پیش از ساخت امکان توسعه پروژه را فراهم می کند و به جای تغییرات پس از اتمام پروژه در محل ، با استفاده از جایگذاری اجزای پیش ساخته می توان به کاهش هزینه ها کمک کرد.

BIM به دلیل آپدیت نگه داشتن تمامی اطلاعات اعضای تیم امکان استفاده یک عضو از تیم از اطلاعات منسوخ شده قدیمی را به شدت کاهش می دهد و باعث افزایش سرعت و کاهش دوباره کاری می گردد.

7- نظم در عملکردها و برنامه ریزی

جدا از بحث کاهش هزینه ها ابزارهای BIM با کاهش طول عمر چرخه پروژه و خلاص شدن از شر هرگونه خرابی در ساخت و ساز به صرغه جویی در زمان بسیار کمک می کند.

در BIM امکان طراحی چند بخش به صورت همزمان و همچنین اصلاح آسان اسناد و مدارک مطابق با داده های به روز شده امکان برنامه ریزی دقیق و تکمیل هرچه سریع تر پروسه ساخت را سرعت می بخشد.

8- بهبود بهره وری کار و استفاده از اجزای پیش ساخته

ساخت نمودارها و فرایندهای مناسب توسط ابزارهای BIM امکان تسهیل استفاده از فناوری اجزای پیش ساخته را فراهم کرده است و با کنترل وضعیت پروژه با محدود کردن ضایعات به کاهش هزینه کار و منابع کمک می کند.

9- شناسایی سایت ایمن

BIM با شناسایی کامل سایت ها و بررسی تمامی جوانب آن و شناحت تهدیدها و خطرات و مشکلات احتمالی امنیت سایت پروژه را جهت شروع ساخت و ساز مورد بررسی قرار می دهد.

10- ساختارهای بهبود یافته

ساختار با کیفیت نتیجه یک مدل با کیفیت و هماهنگ می باشد.

درطول فرایند BIM اعضای تیم می توانند ایده ها و طرح های خود را بازگو کنند و در نهایت ایده آل ترین پروژه را می توان از قبل انتخاب نموده و در موارد مختلف مورد بررسی و آزمایش قرار داد.

11- کاهش کل مدت زمان پروژه

BIM با کاهش تکرارها ، اشتباهات و ... در طول پروژه به کاهش کل بازه زمانی پروژه کمک می کند.

خلاصه

ثابت شده است که مدلسازی اطلاعات ساختمان ابزاری بسیار مهم و دارای مزیت های بی شماری برای صنعت ساخت و ساز است و برای پروژه هایی که از BIM استفاده می کنند احتمال موفقیت بیشتر و عملکرد بهینه تر در مرحله ساخت و پس از ساخت می باشد.