دلایل متقاعد کننده برای استفاده از BIM

مدسازی اطلاعات ساختمان (BIM) به عنوان تکنولوژی روز دنیا در مسیر ساخت و ساز در تمام شاخه های عمرانی و مهندسی استفاده می شود، این با رویکرد رفع مشکلات سیستم پیشین خود (CAD) پا به عرصه مهندسی گذاشت.

کاملا واضح هست که هر تکنیک ، مهارت و علمی به مرور گذشت زمان تکمیل تر و تجارب بیشتری به مبانی آن افزوده می شود.

ویژگی های BIM را می توان از دو دیدگاه بررسی کرد:
1-به عنوان یک پژوهشگر و یا محقق
2-به عنوان مجری و کارفرمای پروژه

در هر دو رویکرد ما به یک مطلب نگاه می کنیم ، تفاوت در نوع نگاه هست ، برای ما شاید دیدگاه دوم جذاب تر ، قابل لمس تر و راحت تر باشد بنابراین برخی از ویژگی های مهم و پر کاربرد BIM را باهم مرور می کنیم.


1-یکی از مشکلات مهم در سیستم سنتی عدم تطبیق پذیری راه و یا درستِ نقشه های پروژه می باشد که در سیستم BIM با توجه به شیوه های مدلسازی و تاکید نرم افزارهای این حوزه برای Coordinate  بودن نقشه ها مسیر بسیار راحتتر و خوانا تر شده است .

2-رفع مشکلات ناشی از عدم تطبیق پذیری نقشه ها : در سیستمی که نقشه های آن جداگانه طراحی شده ان و در زمان بررسی و هم پوشانی ها نیز به درستی نظارت نشده اند و یا گاها مشکلاتی که در بررسی های دو بعدی قابل درک نیست قطعا خطاهای زیادی در اجرا نیز خواهد بود ، در سیستم BIM یکی از اهداف بررسی همین نا هماهنگی ها بوده که با تعریف بند قبل به سادگی قابل تحلیل می باشند

3-بهینه سازی پروژه : بهینه سازی پروژه از زمان شروع به طراحی امکان پذیر است تا اخرین نقشه های فاز 2 قبل از اجرا ، زمانی که ما بتوانیم در مرحله طراحی آلترناتیو های مختلف را به سرعت بررسی و تحیلیل نماییم با اطمینان بیشتر می توان گفت که بهترین طرح برگزیده شده است تا انکه به 1 الی 2 طرح بسنده کنیم و همچنین زمانی که ما همانند اجرا تمام المان ها رو به وضوح می بینیم بهتر می توانیم در باره بهینه سازی های مصرفی قبل اجرا اعمال نظر نماییم

4-حفط و صیانت از مدارک : در سیستم دو بعدی همواره بایگانی های حجیمی از مدارک و نقشه ها در پروژه ها ساخته می شود که معمولا با ناپدید شدن برخی از این مدارک و اسناد و نقشه های مواجه می شویم. و یا حتی در زمان نیاز به راحتی به انها دسترسی نخواهیم داشت ، در سیستم BIM و با توجه به تاکید ثبت اطلاعات در این فرایند ، تمامی مدارک به صورت فایل های دیجتال و پیوسته در یک مجموعه هوشمند قرار خواهند گرفت و قطعا به راحتی به انها دسترسی پیدا می‌کنیم.

همواره در منابع مختلف از ویژگی های BIM قبل از اجرا گفته شده است اما ما می خواهیم بجای ادامه دادن ویژگی های قبل از اجرا کمی به ویژگی های بعد از اجرا بپردازیم:

5-تصور کنید امروز زمان بازدید یا تعمیر تمامی داکت اسپلیت های یک هتل است، چگونه می توانیم به سرعت به آخرین رویدادهای داکت اسپلیت اتاق 201 دسترسی پیدا کنیم ؟! ایا بین کوهی از مدارک کاغذی گشتن راحتتر است یا کلیک کردن بر روی همان داکت اسپلیت در فایل BIM؟!

یکی از مهمترین کمک های سیستم BIM پس از اجرا دسترسی سریع ، دقیق و راحت به اطلاعاتِ همه‌ی فضاهای پروژه می باشد و البته به روز نگه داشتن این قطعات
فرض دیگری کنید : می خواهیم امروز تمام فن کوئل های از گارانتی خارج شده را لیست کنیم ؟! در سیستم سنتی باید صدها فن کوئل را تک به تک بررسی کنیم اما در سیستم BIM در کمتر از 5 دقیقه می توان لیست انها را اماده کرد.

مهم : فراموش نشود تمام تعالی BIM در مدلسازی دقیق با سطح توسعه بالا می باشد.

ویژگی های BIM بی نهایت است و هرچه ریز و دقیقتر نگاه کنیم ویژگی های بیشتری را خواهیم دید، اما اگر بخواهیم تعریفی داشته باشیم که تمام ویژکی ها در آن بگنجد خواهیم گفت :
مدلسازی اطلاعات ساختمان (ساخت) یعنی مدل کردن  دیجیتالی پروژه و انتقال تمام اطلاعات ریز و درشت متنی یا تصویری از شروع مطالعات، مدلسازی و شروع ساخت پروژه تا روز اتمام عمر مفید و تخریب ان که هر آنچه نیاز داشته باشیم در اختیار داشته باشیم .